Ayam Bakar Madu Pantai Timur


Untuk 10kg ayam potong @ 6 ekor ayam
(korang nisbah kan sendri dgn kg ayam korang)
(tak digalakkam ayam sekor macam ayam golek)

Rempah sos perapan:
1. 1kg gula pasir
2. 250g serbuk cili babas
3. 500g sos cili kimbal
4. 7 sudu ajinomoto
5. 3 sudu garam halus

Cara-cara:
1. Basuh ayam dan toskan sehingga kering
2. Gaulkan kesemua sos perapan sehingga sebati
3. Gaulkan sos perapan serta ayam (dlm bekas A)
4. Asingkan ayam dan susun rapat ke dlm Bekas B
5. Perap ayam sekurang-kurangnya 1 jam
6. Simpan lebihamln sos perapan di bekas A
(guna untuk sapu ayam ketika bakar)
7. Bakar ayam atas bara arang atau oven

Selamat mencuba yaa bapak2 sekalian... InshaAllah senyum lebar orang rumah..

Catat Ulasan for "Ayam Bakar Madu Pantai Timur"