Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Baju Sekolah Unik Dari Serata Pelusuk Dunia

Berikut adalah gaya berbeza pakaian sekolah di seluruh dunia yang dilihat lebih menyerlah dan praktikal.

#1. Jepun

Di Jepun, pakaian seragam sekolah untuk perempuan digelar “seifuku”, Pakaian ini sangat terkenal di seluruh dunia kerana ia menyerupai kostum daripada buku komik ‘manga’. “Seifuku” terdiri daripada kemeja putih dan skirt pendek yang turut dipakai semasa musim sejuk.

#2. Great Britain

Kod pakaian seragam sekolah di England pula sangat teratur. Warna biru merupakan yang pertama bagi mereka kerana warna tersebut dipercayai dapat mendidik para pelajar menjadi lebih tenang dan teratur.

#3. Australia

Sistem pendidikan di Australia lebih terikut-ikut negara Great Britain dimana pakaian seragam sekolah mereka banyak diadaptasi daripada gaya British. Kebanyakkan sekolah juga mewajibkan para pelajar memakai topi oleh kerana keadaan cuaca yang sangat panas.

#4. Cuba

Terdapat beberapa jenis pakaian seragam sekolah di Cuba, kemeja putih bersama seluar kuning dan kemeja biru bersama seluar biru gelap. Mereka juga mempunyai baju putih bersama seluar merah termasuk tali leher.

#5. Indonesia

Di Indonesia, pakaian seragam sekolah mereka berbeza bergantung kepada tahap pendidikan. Kemeja mereka berwarna putih, tetapi seluar mempunyai warna yang berbeza seperti warna merah, biru gelap atau kelabu.

#6. China

Para pelajar di China mempunyai beberapa set pakaian seragam sekolah sama ada untuk hari biasa mahupun semasa bercuti, musim panas dan musim sejuk. Pakaian seragam untuk pelajar lelaki dan perempuan adalah hampir sama dan mereka dilihat seakan-akan memakai pakaian sukan.

 #7. Ghana 

Ghana, seperti kebanyakkan negara Afrika mempunyai kadar pendapatan yang amat rendah dan tahap kemiskinan yang tinggi. Jadi membeli pakaian seragam sekolah itu merupakan suatu cabaran untuk para pelajar mendapat pendidikan. Pada 2010, kerajaaan mereka mula memberi pakaian seragam secara percuma melalui bandar-bandar di negara itu.

 #8. Vietnam

Para pelajar wanita memakai pakaian kebangsaan putih yang dipanggil “Ao Dai”. Di sesetengah sekolah, ianya hanya dipakai untuk tujuan tertentu sahaja seperti majlis-majlis khas.

 #9. Syria

Pakaian seragam sekolah di Syria telah bertukar dari warna khaki gelap ke warna yang lebih terang seperti biru, kelabu dan merah jambu sebelum konflik ketenteraan yang melanda disebabkan masalah politik yang berlaku. Ia merupakan simbol pengharapan untuk hidup lebih aman di negara itu.

 #10. Bhutan 

Bhutan antara salah satu negara yang memakai pakaian tradisi kebangsaan mereka. Pakaian seragam untuk perempuan dipanggil “Kira” manakala bagi lelaki dipanggil “Gho”. Ada juga sesetengah pelajar menjadikan pakaian tersebut sebagai beg untuk membawa buku dan peralatan sekolah.

 #11. Korea Selatan 

Di Korea Selatan, kebanyakkan para pelajar menghabiskan masa di sekolah dari pagi hinggalah ke petang. Jadi tidak hairanlah pakaian seragam walaupun diluar waktu sekolah mahupun dikalangan selebriti.

Catat Ulasan for "Baju Sekolah Unik Dari Serata Pelusuk Dunia"